Nålbindning, sôma, binda, nåla…

Det finns många namn på tekniken som är mycket äldre än stickning och virkning. De äldsta nordiska fynden är från vikingatiden och det är två vantar funna på Island. De äldsta svenska fynden är från 1200-talet.

Tekniken passar bäst för vantar och mössor och plaggen blir varma och täta. Det finns många olika stygn och de flesta utövare hittar ett favoritstygn beroende på vilket garn man binder i och vilken nål som används. Vårt mest lokala stygn här i Eskilstuna är Näshultastygnet vilket ger en jämn och bra yta särskilt bra att brodera på. Nålbindning utförs alltid med rent ullgarn eftersom garnet behöver skarvas under arbetets gång.

Söndag 13/10 håller jag en 3-timmars nybörjarkurs i nålbindning kl. 13:00 – ca 16:00. Vi går igenom kort historia och övar sen uppläggning och start på ett par vantar eller en mössa och vi börjar med Oslostygnet. Du behöver inte ha några förkunskaper!

Plats: Kälbro Trädgårds Gårdsbutik, Kälbro, Eskilstuna. Kälbro hittar du utefter väg 53 mot Malmköping, ca 13 km från Eskilstuna. Det går bra att åka kommunalt med bussen mot Malmköping.

Tid: 13:00 – ca 16:00

Kostnad: 425:- betalas via Swish efter att du fått en bekräftelse på din anmälan. Hembakat fika ingår. Nål finns att köpa för 55:-, garn finns också att köpa, annars är det perfekt att använda garnrester, 2- eller 3-trådigt ullgarn.

Anmälan: Anmäl dig till caroline@kalbrotradgard.se Först till kvarn gäller, det finns 5 platser!